Skulpturen ”Pröva dina vingar”

                                       Almen får nytt liv 2013

Almen 1

Riksförbundet Sveriges konstföreningar utlyser varje år ett årligt tema för Konstens vecka v 40. 2013 var temat ”Konst och arkitektur i officiella rum” och då föreslog ordf. Ann-Christine Ekström att vi skulle engagera träskulptören Sven-Ingvar Johansson till att göra en skulptur av den döda almen i Centralparken i Vinslöv.

Barnens förslag

Efter att vi fick tillstånd från kommunen och ett ja på vår ansökan om bidrag från Göinge Sparbank bjöd vi in Vinslövs förskolor och skolor till att komma med förslag på hur skulpturen skulle se ut. Deras förslag ställdes ut och visades för allmänheten. Även skulptören Sven-Ingvar Johansson besökte utställningen och hämtade inspiration från barnens förslag.

C - Almen ställning red

Byggnadsställningen sattes upp veckan innan KONSTENS VECKA och skapade mycket nyfikenhet hos allmänheten, så bättre reklam kunde vi inte ha fått!

Almen 7

Sven-Ingvar Johanssons motorsåg hördes över hela Vinslöv under KONSTENS VECKA.

Almen 2

Skulpturen växte fram mer och mer under veckans gång.

Almen 4

Att Sven-Ingvar Johansson med motorsåg kan göra dessa fantastiska detaljer är imponerande.

Almen 8

Innan skulpturen ses som färdig målas den – både av estetiska skäl och av hållbarhetsskäl.

Almen 9

Representanter både från Göinge sparbank och Hässleholms kulturförvaltning var med och invigde skulpturen, som dagen till ära fick ett rött sidenband runt stammen. Många Vinslövsbor kom också, och alla sjöng med i låten ”Pröva dina vingar” som också blev skulpturens namn.

DSCF9071

Under oktober månad ställdes all dokumentation som gjorts av skulpturens framväxande under KONSTENS VECKA ut i Vinslövs biblioteks lilla konsthall.

 

Annonser